Kotivakuutus

Kotivakuutus on kodin irtaimiston vahinkovakutus. Kotivakuutuksen piiriin kuuluvat mm. huonekalut, kodinkoneet ja kodin tavarat. Se kattaa myös asunnon sisäseinät, lattian, katon sekä muut pinnat. Varsinaisen asuntorakennuksen tai kiinteistön vakuutus ei kuulu kotivakuutuksen piirin. Asunto-osakeyhtiöissä tai kiinteistöosakeyhtiössä ne kuuluvat taloyhtiölle.

Kotivakuutuksen kattavuus

Kotivakuutus kattaa tyypillisesti vain äkillisen ja arvaamattoman tapahtuman aiheuttamat vahingot. Tämä rajaa esimerkiksi huolimattomuudesta tai törkeästä huolimattomuudesta aiheutuvat vahingot vakuutuksen ulkopuolelle.

Korvattavia vahinkoja ovat esimerkiksi putkiston tai laitteiden rikkoutumisen takia aiheutuneet vesivahingot. Rakennusvirheen tai puutteellisen vesieristyksen takia tapahtuneita vahinkoja ei korvata kotivakuutuksesta. Niitä ei ole aiheuttanut äkillinen ennalta arvaamaton tapahtuma.

Vakuutuksen kattavuus on erittäin oleellista tarkistaa kotivakuutusta ottaessa. On tärkeää tietää vahinkotapahtumat, jotka vakuutus korvaa. Korvausehtoihin ja rajoituksiin kannattaa myös ehdottomasti tutustua. Yleensä kotivakuutus korvaa ainakin palo- ja myrskyvahingot sekä vesivahingot huomioiden tietyt rajoitukset.

Kotivakuutuksen ottajan tulee perehtyä vakuutusyhtiön asettamiin ohjeisiin, jotta vakuutusehdot täyttyvät vahingon sattuessa.  Ohjeistusta löytyy mm. paloturvallisuuteen, murtosuojaukseen ja vuotovahinkoihin liittyen.

Vakuutusmäärä

Kotivakuutuksen vakuutusmäärä on määrä, josta kodin omaisuus on vakuutettu. Vakuutusmäärä kannattaa asettaa riittäväksi, jotta se kattaa vähintään riittävän määrän kodin irtaimistosta. Täysarvovakuutus on kotivakuutus, jossa vakuutusmäärän sijaan vakuutuskirjassa käytetään asunnon pinta-alaa vakuutusmäärän sijaan.

Kotivakuutuksen omavastuuosuus

Eri vakuutusyhtiöillä käytännöt omavastuuosuuden suuruuden suhteen voivat vaihdella. Kannataa valita itselle sopiva omavastuuosuus. Omavastuuosuuden suuruus vaikuttaa suoraan kotivakuutuksen hintaan.

Kotivakuutus netistä

Myös kotivakuutus kannattaa kilpailuttaa. Vakuutusyhtiöiden verkkosivustot ja vakuutuslaskurit ovat käteviä apuvälineitä kotivakuutuksia kilpailuttaessa. Kotivakuutus on helppo ottaa verkosta. Usein, kun kotivakuutuksen ottaa netistä voi vakuutukseen saada ylimääräisiä alennuksia.